• Vergroot letter grootte
  • Standaard letter grootte
  • Verklein letter grootte
Print PDF

PLATVOETEN

        

Introductie

Platvoeten zijn een veel voorkomende voetvorm. Wanneer iemand met een platvoet staat is het alsof het lengtegewelf verwdijnt en de voet plat op de grond ligt.   
           

Er zijn verschillende soorten platvoeten. Ongeveer 80 - 90 % van alle baby's hebben platvoeten bij de geboorte. Tijdens de eerste 10 levensjaren verdwijnen de meeste platvoeten weer spontaan. Bij kinderen zijn de platvoeten vaak flexibel door hypermobiliteit. Kinderen kunnen ook een stijve  platvoet hebben wanneer er botten in de voet vergroeid zijn ("tarsale coalitie"). Bij volwassenen kan een platvoet op latere leeftijd ontstaan door "tibialis posterior dysfunctie". Hierbij scheurt de pees die de voet in model helpt te houden, zakt de voet langzaam in en wordt deze stijf. Andere oorzaken zijn : reuma, spasticiteit of overcorrectie van een klompvoet.

Symptomen

Flexibele platvoeten bij kinderen doen meestal geen pijn en behoeven geen behandeling.  Soms ontstaat een vermoeid gevoel in de voeten. Rigide platvoeten zijn vaak wel pijnlijk. Ook kunnen knieklachten optreden.

Behandeling

Doordat de meeste platvoeten geen klachten veroorzaken is er meestal geen behandeling nodig. Flexibele platvoeten kunnen met steunzolen worden behandeld. Bij kinderen beinvloeden steunzolen het nauurlijk beloop niet. Operatieve behandeling is zelden nodig bij kinderen. Bij volwassenen zijn een aantal operatieve behandelingen mogelijk afhankelijk van de oorzaak van de platvoet. Wanneer sprake is van een inzakkende voet bij volwassenen door tibialis posterior dysfunctie kan de behandeling afhankelijk van het stadium bestaan uit een tijdelijk loopgips, een zoolverstijving, pees verplaatsingen of verlenging van het hielbeen, een "triple artrodese"of een "panartrodese" waarbij de voet en de enkel respectievelijk deels en geheel aan elkaar worden gezet.