MORTON'S NEUROOM

     

Introductie

Een morton neuroom is een goedaardige zwelling van een zenuw in de voorvoet. Meestal bevindt deze zwelling zich tussen de 3e en 4e teen. De verdikking van de zenuw ontstaat vaak door  mechanische irritatie van de zenuw. Het komt 8 tot 10 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen

De zwelling van de zenuw bevindt zich inwendig in de voet en is niet als dusdanig zichtbaar. Er treedt vaak branderige pijn en uitstraling naar de 3e en 4e teen op. Soms voelen de tenen aan weerszijden van het neuroom doof aan. De klachten kunnen toenemen bij meer activiteit, hardlopen, het dragen van schoenen met een hakje of te krappe schoenen.

Behandeling

In eerste instantie is de behandeling conservatief. Ruime schoenen met eventueel kleine aanpassingen zorgen vaak al voor verlichting. Om de branderige pijn te verminderen kunnen pijnstillers met een ontstekingsremmend effect zoals bv. diclofenac of brufen worden voorgeschreven. In 80 % van de gevallen is een dergelijke aanpak afdoende. Wanneer conservatieve maatregelen niet effectief zijn kan een operatie worden uitgevoerd. Bij de operatie wordt het geïrriteerde deel van de zenuw verwijderd. Vaak is er na een dergelijke ingreep wat gevoelsverlies van de tenen waar het neuroom tussen zat.

Nabehandeling

Na de operatie moet de wond genezen en is het verstandig de eerste week niet teveel te lopen om zwelling en pijn te voorkomen.

Complicaties

Na elke operatie kan er een nabloeding, infectie of trombose plaatsvinden. Het verwijderen van een morton neuroom is een lichte ingreep met een kleine kans op complicaties. 

   

U bevindt zich hier: Home voet en enkel morton's neuroom