HOLVOETEN

    

Introductie

Bij holle voeten is de boog van de voet versterkt, vaak staat het hielbeen naar binnen en zijn er hamer- of klauwtenen.  

Kinderen worden zelden met dergelijke voeten geboren, meestal ontwikkelen holvoeten zich gedurende de eerste 10 levensjaren. Ongeveer tweederde van alle holvoeten worden veroorzaakt door een neurologische aandoening. HMSN, spierdystrofie en spina bifida kunnen een holvoet ten gevolg hebben. Bij letsels van de spieren of van het ruggemerg kan een holvoet aan een kant voorkomen.

Symptomen

Vaak geven holvoeten problemen bij het vinden van goed passende schoenen. Door de hoge boog van de voet en de diepere stand van de grote teen ten opzichte van de vijfde teen kunnen er pijnlijke plekken onder de voetzool ontstaan met extra eeltvorming. Bij holle voeten kunnen mensen hun enkels sneller verzwikken tijdens lopen. Verder klagen patiënten over spierzwakte en balansstoornissen.

Behandeling

Om een onderliggende ziekte op te sporen of te kunnen behandelen is een consult van de neuroloog geindiceerd. Schoenaanpassingen kunnen zinvol zijn, maar vaak is operatieve behandeling nodig. Operaties vanwege holle voeten kunnen erg uitgebreid zijn en soms wordt in een keer een triple artrodese, peesverplaatsingen, correctie van hamertenen en een oprichting van de grote teen uitgevoerd.  

    

U bevindt zich hier: Home voet en enkel holvoet