HALLUX RIGIDUS

      

Introductie

Bij een "hallux rigidus" wordt het gewrciht van de grote teen stijf door slijtage. Er is geen scheefstand zoals bij een hallux valgus. Het komt vaker voor op latere leeftijd. Op jongere leeftijd kan er sprake zijn van een afwijkende vorm van het gewricht waardoor het niet goed beweegt, ook kan het kraakbeen van het gewricht door sport beschadigen.   

Symptomen

Door de slijtage van het gewricht van de grote teen wordt dat geleidelijk stijf en pijnlijk. Bij het slijtage proces ontstaan er aan de randen van de beenderen die samen het gewricht van de grote teen vormen botaangroeisels ("osteofyten"). Tijdens het afzetten van de voet met lopen botsen deze osteofyten tegen elkaar en kan het gewricht van de grote teen niet goed strekken. Naarmate het slijtage proces verder gaat wordt de functie van het gewricht van de grote teen steeds minder, neemt de pijn toe en gaat lopen steeds moeizamer.

 

 

Behandeling 

In eerste instantie is de behandeling conservatief met steunzolen of aangepaste schoenen met een zoolverstijving en afwikkelbalk. Door deze voorzieningen wordt het gewricht van de grote teen tijdens lopen minder bewogen en veroorzaakt het minder pijn. Als conservatieve maatregelen niet afdoende pijn verlichten kan er gekozen worden voor een operatieve behandeling.

Bij een "cheilectomie" worden de osteofyten verwijderd en kan het gewricht beter bewegen. Het is een relatief lichte ingreep die in dagverpleging kan plaatsvinden. Na deze operatie mogen patiënten afhankelijk van de pijn en zwelling hun voet belasten en afwikkelen tijdens lopen. Het kan 6 weken tot 3 maanden duren voordat het herstel volledig is.

 

Bij een "artrodese" wordt het gewricht met schroeven vastgezet. Doordat het gewricht na de operatie niet meer kan bewegen verdwijnt de pijn en kan er krachtiger met de voet worden afgezet. Na de operatie kunnen patiënten de eerste 6 weken hun voet niet belasten. Met een afwikkelschoen kan er wel op de hak gesteund worden. Nadat de beenderen stevig aan elkaar zijn gegroeid na ongeveer 3 maanden is lopen en sporten goed mogelijk.  De zwelling kan tot 6 maanden aanhouden. Deze operatie kan in dagverpleging of met 1 nacht opname plaatsvinden. 

Complicaties

Na elke operatie kan er zenuwschade, een nabloeding, infectie of trombose plaatsvinden. Bij osteoporeus bot, doorbloedingsstoornissen of wanneer patiënten te snel en te veel over hun voorvoet afwikkelen kunnen schroefjes breken en groeit het bot niet aan elkaar. In dergelijke gevallen is een hernieuwde operatie noodzakelijk.

     

U bevindt zich hier: Home voet en enkel hallux rigidus