• Vergroot letter grootte
  • Standaard letter grootte
  • Verklein letter grootte
Print PDF

SCHOUDER

      

De schouder bestaat uit een aantal beenderen, ligamenten en spieren die de arm met de romp verbinden. Het gewricht van de schouder bestaat uit de kop van de bovenarm ("humerus") en de kom ("glenoid") van het schouderblad ("scapula"). Het schouderblad heeft uitsteeksels aan de voor en achterzijde, het "acromion" vormt het dak van de schouder en aan het "processus coracoideus" is een van de 2 pezen van de biceps vastgehecht.   

De kop van de schouder is veel groter dan de kom en het gewricht heeft de functie van een kogelgewricht. Voordeel hiervan is dat de schouder erg beweeglijk is. Nadeel is de geringe stabiliteit van het gewricht. Om de stabiliteit van het gewricht te vergroten zit er om de rand van de kom een bindweefselrand ("labrum"). De biceps heeft 2 pezen, waarvan er één vastzit aan het labrum en de ander aan het processus coracoideus. Verder zit er een manchet spieren en pezen rond de schouder ("cuffspieren").

Naast de beweeglijkheid van de schouderkop in de kom schuift het schouderblad langs de ribben en heeft het schouderblad via het acromion een gewricht met het sleutelbeen ("clavicula"). De clavicula heeft aan de andere kant ook een gewricht met het borstbeen ("sternum").

Problemen die bij schouder kunnen optreden zijn oa.:

"Frozen shoulder" (stijve schouder), dit komt vaak door een kapsel ontsteking bij suikerziekte ("diabetes mellitus") maar ook bij andere problemen die pijn veroorzaken waardoor de schouder (tijdelijk) minder bewogen wordt.
"Impingement syndroom" (beknelling), hierbij kan er tussen de kop van de schouder en het acromion te weinig ruimte zijn en kan een ontsteking van de slijmbeurs of de cuffspieren onstaan. 
"Schouderluxatie", kan gemakkelijk optreden door de geringe stabiliteit. Dit kan verergeren door een ongeval waarbij er rondom de schouder beschadigingen van verstevigende structuren optreden of er kan sprake zijn van instabiliteit bij "laxiteit" (hypermobiliteit).
"Cuffspier scheuren", kunnen door slijtage van de pezen optreden of door een ongeval.
"Artrose", van de schouder komt minder vaak voor dan van bv. de heup of knie.