IMPINGEMENT (INKLEMMING) VAN DE SLIJMBEURS EN DE CUFFSPIEREN

   

Introductie

Tussen de kop van de schouder en het dak van het gewricht ("acromion") bevinden zich de cuffspieren en een slijmbeurs. Bij het opheffen van de arm raakt de pees van de "supraspinatus" bekneld tussen de schouderkop en het acromion. De slijmbeurs (een met slijm gevulde holte) zorgt ervoor dat de spieren soepel langs het acromion kunnen glijden en dat de beknelling beperkt blijft. Op een gegeven moment kan er prikkeling ontstaan van de slijmbeurs en / of de supraspinatus spier. De spier kan zwellen, beschadigen en zelfs afscheuren. Wanneer de slijmbeurs en /of de supraspinatus geprikkeld raken kunnen deze nog meer bekneld raken bij bepaalde bewegingen. Dergelijke problemen kunnen optreden door overbelasting (werkzaamheden boven het hoofd), een val, sport maar ook een spontane ontsteking kan optreden. Impingement van de schouder komt veel voor, meestal tussen de 25-60 jaar. De vorm van het acromion kan ook een rol spelen, wanneer er meer haakvorm is geeft dit sneller aanleiding tot beknelling.
 
IMPINGEMENT INDELING ACROMION VLGS BIGLIANI

Symptomen

Veel voorkomende klachten zijn pijn bij bewegen van de arm (met name de arm zijwaarts optillen, haren kammen of bv kleren aan- en uittrekken), uitstralende pijn richting de nek of arm en nachtelijke pijn (erop liggen doet vaak pijn). Soms is er bij röntgen onderzoek van de schouder een kalk afzetting zichtbaar als teken van een langdurige peesontsteking.

Behandeling

Meestal (in 70 % van de gevallen) gaat de ontsteking of prikkeling vanzelf over met rust. Eventueel kunnen pijnstillers verlichting geven. Bij hardnekkige klachten kan een injectie met corticosteroïden gegeven worden om de ontstekingsverschijnselen te verminderen. Bij een gunstig effect kan zo'n injectie nog 1 of 2 keer herhaald worden. Bij onvoldoende verbetering kan een operatieve behandeling plaatsvinden. Via een open operatie of een kijkoperatie ("schouderscopie") wordt wat bot van het acromion gehaald om de zwelling ruimte te geven, evt kan een deel van de slijmbeurs verwijderd worden. Wanneer de cuffspieren beschadigd zijn is het meestal mogelijk deze te hechten. Wanneer de cuff echter erg degeneratief is wordt volstaan met het "nettoyeren" of schoonmaken ervan. Een dergelijke operatie vindt plaats onder narcose en in een korte opname van één nacht. De kalk gaat meestal vanzelf weg als het probleem in de cuff weg is. Wanneer er erg veel kalk aanwezig is kan dit locaal worden aangeprikt met röntgen doorlichting en ingespoten met corticosteroïden.  

Nabehandeling

Na de operatie krijgt u een mitella. Om de wondgenezing rustig te laten verlopen en de pijn te verminderen is het raadzaam deze mitella enkele dagen tot een week te gebruiken. Wanneer de pijn dat toelaat kunt u onder begeleiding van de fysiotherapeut starten met oefeningen. Meestal duurt het 6 weken voordat de ergste pijn minder wordt en soms duurt het wel 3 tot 6 maanden voordat u de schouder weer normaal kunt gebruiken. Na een operatie is ongeveer 80 % van de patienten tevreden over het herstel. Wanneer er een grote cuffscheur werd gehecht mag u de arm de eerste 6 weken na de operatie slechts beperkt oefenen. Samen met de fysiotherapeut krijgt u een op maat gemaakt oefenprogramma.

Complicaties

Na elke operatie kan er een nabloeding, infectie, zenuwletsel of trombose plaatsvinden. Een open operatie of een kijkoperatie van de schouder is een veilige en betrouwbare operatie en de kans op complicaties is erg klein.

    

 

U bevindt zich hier: Home schouder impingement