TRIGGERFINGER

         

Introductie

De buigpezen van de vingers lopen aan de handpalmzijde via een aantal kokers ("pulley's") over de vingers. Het systeem is te vergelijken met een vishengel waar de lijn via een aantal oogjes naar de top van de hengel loopt. De oogjes geleiden de lijn langs de hengel net zoals de buigpezen door 5 pulley's langs de vingers lopen. Als de pees verdikt is of de koker nauwer wordt kan het zo zijn dat de pees het eerste kokertje ("A1 pulley") niet meer in kan. Bij buigen van de vinger is er geen probleem, want dan beweegt de verdikte pees van de opening af, maar bij strekken blijft de pees hangen. Wanneer de pees door de opening "klikt" komt deze met een schokje weer recht. Men spreekt van een "klikkende vinger / snapping finger of triggerfinger".Een triggerfinger is een van de meest voorkomende hand problemen, het komt 2 - 6x vaker voor bij vrouwen dan mannen en meestal tussen de 45 - 65 jaar. Het komt vaker voor bij mensen met suikerziekte en reuma. Meestal zijn de duim en ringvinger aangedaan.

Symptomen

In het begin doet het pijn bij buigen en strekken van de vinger, later kan de zwelling van de pees zodanig zijn dat de vinger gebogen blijft staan en dat het alleen lukt om de vinger te strekken door deze met de andere hand te helpen.

Behandeling

De meeste triggerfingers kunnen conservatief behandeld worden met een injectie of rust. In 10 % van de gevallen is een operatie nodig. Bij de operatie wordt de A1 pulley open gemaakt via een kleine incisie aan de handpalmzijde. Dit is in 89 - 99 % van de gevallen succesvol. De operatie kan onder locale verdoving worden uitgevoerd.

Complicaties

Na elke operatie kan er een nabloeding, infectie, zenuwbeschadiging of trombose plaatsvinden. Bij onvoldoende klieven van de peeskoker kunnen de klachten als voor de operatie blijven bestaan. In dergelijke gevallen is een hernieuwde operatie nodig. Een operatie voor een triggerfinger is een lichte ingreep om te ondergaan en de kans op complicaties is erg laag.    

 

U bevindt zich hier: Home pols en hand trigger finger