• Vergroot letter grootte
  • Standaard letter grootte
  • Verklein letter grootte

Notice: Trying to get property of non-object in /home/ivdhaven/public_html/plugins/content/plg_getDirections.php on line 30
Print PDF

POLS EN HAND

     

De pols is de schakel tussen de onderarm en de hand en bestaat uit acht handwortelbeentjes. 

OVERZICHT POLS
     
Tussen de handwortelbeentjes ("carpalia") onderling, de carpus en de onderarm en de hand bevinden zich bindweefsel structuren ("ligamenten"). Letsel van deze ligamenten leidt vaak tot instabiliteit en later slijtage. De gewrichten tussen de carpus en hand zijn vaak aangedaan bij reuma en jicht. Het gewricht aan de basis van de duim vertoont vaak bij vrouwen slijtage en kan flinke beperkingen met zich meebrengen (pijn en stijfheid, minder kracht) bij bv. potjes opendraaien, shirt dichtknopen of zelfs tandenpoetsen.     
   
De vijf middenhandsbeentjes verbinden de pols met de kootjes van de vingers van de hand. De hand bestaat uit een duim en vier vingers. De duim heeft twee kootjes en de vingers elk drie. De spieren van de onderarm kruisen de pols als pezen. Aan de handpalm zijde de buigers en aan de handrug zijde de strekkers. De strekkers van de duim kunnen geirriteerd raken in de tunnel ("quervain"), de zenuw die naar de hand toeloopt kan aan de handpalm zijde bekneld raken tussen de pezen in de "carpale tunnel".