VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE

     

Introductie

De voorste kruisband is een belangrijke stabiliserende band in de knie. Er zijn 2 kruisbanden : de voorste en de achterste. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen niet te veel naar voren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen, verder geeft de band stabiliteit bij rotatie van het onderbeen en zijwaartse spanning. Een gescheurde voorste kruisband (voorste kruisbandruptuur) is meestal het gevolg van een sportletsel. Het komt veelvuldig voor bij zaal-, veld- en contactsporten (voetbal, hockey, handbal, korfbal) en hoog energetische sporten (skiën, motorcross). Het verdraaien van de knie wordt vaak aangegeven als oorzaak. Meestal gebeurt dit bij onverwachte momenten waarbij de spieren geen controle hebben over het been. Als de voorste kruisband scheurt, wordt de knie instabiel en kan men door de knie heen zakken. Deze instabiliteit kan zorgen voor meer schade in het gewricht en op lange termijn voor vervroegde slijtage van het gewricht.

MRI VKB TIJDENS SCOPIE

Symptomen

Op het moment dat de kruisband scheurt wordt veelal door de patiënt een "knap" gehoord. Door het scheuren van de voorste kruisband ontstaat er meestal een bloeding in de knie waardoor de knie binnen enkele uren tot een dag dik en pijnlijk wordt. De knie kan soms niet meer worden gestrekt en de patiënt kan nauwelijks meer op zijn been lopen. Na een periode verdwijnt deze pijn soms en kan de patiënt zijn knie weer voorzichtig belasten.

 

 

  GESCHEURDE VKB TIJDENS SCOPIE

 

Behandeling 

Een voorste kruisbandreconstructie wordt geadviseerd als de voorste kruisband zodanig gescheurd is, dat goede stabiliteit van de knie niet meer haalbaar is met behulp van fysiotherapie. Bij een kruisbandplastiek wordt gebruik gemaakt van uw eigen weefsel: een stukje van de pees tussen de knieschijf en het scheenbeen (de patella- of knieschijfpees) of van een pees die onderdeel is van de hamstring. De pees wordt met behulp van een schroef en twee pennetjes in de knie vastgezet op de plaats waar de oorspronkelijke voorste kruisband gelokaliseerd was. De ingreep duurt in totaal ongeveer een uur. Beide operatietechnieken hebben vergelijkbare resultaten. 

VKB RECONSTRUCTIE OPERATIE IN 3 STAPPEN NIEUWE VKB TIJDENS SCOPIE

Nabehandeling 

 

Na de voorste kruisbandreconstructie zal één overnachting plaatsvinden in de kliniek. Hierna kunt u weer naar huis. U verlaat de kliniek met twee krukken en drukverband, dat 48 uur aanwezig moet blijven. Na de voorste kruisband reconstructie kunt u de eerste dagen pijn verwachten in de regio van de operatie en soms ook in het onderbeen. U krijgt in verband hiermee medicatie tegen de pijn. U maakt gebruik van krukken en er wordt gestart met een uitgebreid fysiotherapieprogramma via de fysiotherapeut van uw keuze. U bent gemiddeld een half jaar tot een jaar onder behandeling bij een fysiotherapeut. De gereconstrueerde voorste kruisband is erg sterk, zodat u alle activiteiten na zes maanden, in overleg met de fysiotherapeut, weer mag gaan hervatten en opbouwen, als dit mogelijk is.

Complicaties

 

In de meeste gevallen verloopt een operatie en de revalidatieperiode zonder problemen. Enkele complicaties die kunnen optreden zijn : zenuwletsel, infectie, trombose, nabloeding, fractuur van de knieschijf (als gebruik wordt gemaakt van de knieschijfpees, in dit geval is het soms nodig een extra schroef te plaatsen, komt gelukkig echter zelden voor). Na verloop van tijd kan er littekenweefsel ontstaan rond de nieuwe voorste kruisband, waar u eventueel last van kan krijgen. En waardoor de knie niet gemakkelijk kan strekken. Dit kan vaak verholpen worden met een kijkoperatie. Ook dit komt zelden voor.

    

U bevindt zich hier: Home knie voorste kruisband